U heeft een exploitatievergunning nodig als u een horecabedrijf wil starten of overnemen. Als u alcohol wil verkopen in het horecabedrijf heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Een exploitatie en alcoholvergunning vraagt u aan in het stadhuis.
Let op! Voor het indienen van een aanvraag van een exploitatie en alcoholvergunning (dit heette eerst drank- en horecavergunning) moet u eerst een afspraak maken via bijzondere wetten voor een intakegesprek. Bel hiervoor (0546) 54 11 11.
Wat u moet weten
Wanneer vraagt u een vergunning aan?
- Als u een kantine, café, restaurant, bedrijfsrestaurant of slijterij wilt starten of overnemen.
- Als u een bestaande horecazaak van binnen verbouwt.
- Als de ondernemingsvorm verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
- Als er een andere leidinggevende of eigenaar komt.
Tijdelijke ontheffing
Wilt u buiten een horecazaak of bij een evenement alcohol verkopen of schenken? Dan kunt u een tijdelijke ontheffing voor het schenken van zwak-alcoholische dranken aanvragen. Deze kost € 31,25. U vraagt de ontheffing aan via een formulier. Voor het formulier kunt u met ons bellen.
Meenemen
Als u een drank- en horecavergunning wilt aanvragen in het stadhuis, dan neemt u mee:
- Uittreksel Handelsregister (KvK).
- Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
- Verklaring van Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden.
- Als u voor een vereniging of stichting aanvraagt: bestuursreglement.
- Als u dat heeft: arbeidscontract.
- Huurovereenkomst of het eigendomsrecht van het horecapand.
- Financieringsoverzicht en koopovereenkomst van de inventaris.
- Lijst met openingstijden die u wilt gebruiken.
Kosten
De kosten voor een drank- en horecavergunning zijn voor elke aanvraag anders.