Exploitatie en alcoholvergunning

U heeft een exploitatievergunning nodig als u een horecabedrijf wil starten of overnemen. Als u alcohol wil verkopen in het horecabedrijf heeft u ook een alcoholvergunning nodig. Een exploitatie en alcoholvergunning vraagt u aan in het stadhuis.

Let op! Voor het indienen van een aanvraag van een exploitatie en alcoholvergunning (dit heette eerst drank- en horecavergunning) moet u eerst een afspraak maken via bijzondere wetten voor een intakegesprek. Bel hiervoor (0546) 54 11 11.

Wanneer vraagt u een vergunning aan?

  • Als u een kantine, café, restaurant, bedrijfsrestaurant of slijterij wilt starten of overnemen.
  • Als u een bestaande horecazaak van binnen verbouwt.
  • Als de ondernemingsvorm verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
  • Als er een andere leidinggevende of eigenaar komt.

Tijdelijke ontheffing

Wilt u buiten een horecazaak of bij een evenement alcohol verkopen of schenken? Dan kunt u een tijdelijke ontheffing voor het schenken van zwak-alcoholische dranken aanvragen. Deze kost € 31,25. U vraagt de ontheffing aan via een formulier. Voor het formulier kunt u met ons bellen.

Als u een drank- en horecavergunning wilt aanvragen in het stadhuis, dan neemt u mee:

  • Uittreksel Handelsregister (KvK).
  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Verklaring van Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden.
  • Als u voor een vereniging of stichting aanvraagt: bestuursreglement.
  • Als u dat heeft: arbeidscontract.
  • Huurovereenkomst of het eigendomsrecht van het horecapand.
  • Financieringsoverzicht en koopovereenkomst van de inventaris.
  • Lijst met openingstijden die u wilt gebruiken.

De kosten voor een drank- en horecavergunning zijn voor elke aanvraag anders.