Rioolheffing

Is uw woning of bedrijfsgebouw aangesloten op het riool? Dan betaalt u rioolheffing. Daarmee kan de gemeente voor aanleg, onderhoud en vervanging van de riolering zorgen. U betaalt de rioolheffing via de gecombineerde belastingaanslag, die het GBTwente u toestuurt.

Twee soorten rioolheffingen

Er zijn twee soorten rioolheffingen:

  • Eigenarenbelasting. Deze rioolheffing betaalt u als u op 1 januari eigenaar bent van een woning of bedrijfspand. Het is een vast bedrag voor het hele jaar. 
  • Gebruikersbelasting. Het bedrag hangt af van het aantal mensen dat in de huur of koop woning woont op 1 januari. Het is een vast bedrag voor het hele jaar.

Als u uw huis of pand heeft verkocht

  • U blijft in Almelo wonen: het gebruikersgedeelte van de rioolheffing blijft voor u gelijk. Behalve als u bij iemand gaat inwonen die al rioolheffing betaalt.
  • U verhuist naar een andere gemeente: u betaalt het gebruikersgedeelte van de rioolheffing aan de gemeente Almelo tot en met de maand waarin u verhuist.
  • U betaalt het eigenaarsgedeelte van de rioolheffing voor het hele jaar. De notaris verrekent dit gedeelte van de rioolheffing tussen de koper en u.

Grootverbruik

Voert u meer dan 250 kubieke meter water per jaar af? Dan krijgt u als gebruiker daarvoor een aparte aanslag. Deze is gebaseerd op de gegevens van het waterbedrijf Vitens.

GBTwente geeft meer informatie over de rioolheffing.

Soort heffingPrijs 2024
Rioolheffing eigenaarโ‚ฌ 130,08
Rioolheffing gebruikerโ‚ฌ 195,00
Rioolheffing eigenaar en gebruikerโ‚ฌ 325,08