Rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs kunt u online aanvragen en betalen. Daarvoor heeft u DigiD nodig. Na uw online aanvraag komt u op afspraak naar het stadhuis. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs zelf afhalen in het stadhuis. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken. Dat kan de hele dag tijdens de openingstijden.

U kunt uw rijbewijs ook via RDW verlengen. Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen in het stadhuis.

Als u heeft betaald maakt u daarna een afspraak om uw rijbewijs af te halen.

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).
  • Een pasfoto. Let op de eisen aan een pasfoto. U kunt in het stadhuis geen pasfoto's laten maken.
  • Het rijbewijs dat u al heeft. Ook als het is verlopen.
  • Als u uw rijbewijs in het stadhuis aanvraagt: een bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Verlopen rijbewijs tijdelijk langer geldig

Door de maatregelen rondom corona was het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs nog sneller nodig? Dat kost  โ‚ฌ34,10 extra.

Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het na 2 werkdagen vanaf 9.30 uur ophalen. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren.

Aanvragen in het stadhuis (geen online aanvraag)

U kunt ervoor kiezen om de aanvraag helemaal in het stadhuis te doen. Maakt u voor de aanvraag online een afspraak.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. Daarvoor heb je een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn ingeschreven. Dit moet er minimaal 1 zijn en mogen er maximaal 5 zijn. Een begeleiderspas vraag je aan bij de RDW.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Eigen verklaring nodig voor elke nieuwe categorie.

Code 95

Voor vragen over code 95 voor beroepschauffeurs kunt u kijken op de websites van de RDW en het CBR. Wilt u code 95 (categorie C en D) laten bijschrijven op uw rijbewijs? Dan moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Als u 40 jaar of ouder bent en u bent vrachtwagenchauffeur, dan heeft u ook een medische keuring nodig. Een medische keuring regelt u via een Eigen verklaring.

75 jaar of ouder

Vanaf 1 december 2019 mogen veel 75-plussers onder bepaalde regels blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Kijk hier wanneer 75-plussers mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, ontvangt een brief van het CBR. 

Kwijt of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij de gemeente geeft u de vermissing op. Als uw rijbewijs wordt teruggevonden, moet u deze inleveren bij de gemeente. Deze is niet meer geldig.

U kunt ook zelf een verlies of diefstal melden op de website van de RDW. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Na uw melding is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd, krijgt u een schriftelijke verklaring thuis. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft de burger een DigiD nodig.

Geldigheid

 

Overzicht geldigheid
Soort rijbewijsGeldig
Rijbewijs voor volwassenen tot 65 jaar10 jaar
Rijbewijs voor volwassenen van 70 jaar en ouder5 jaar
Rijbewijs C, D5 jaar
Rijbewijs voor volwassenen tussen 65 en 70 jaartot uw 75ste verjaardag
Rijbewijs voor volwassenen met beperkingmax. 10 jaar

Overzicht kosten
Soort rijbewijsPrijs 2024
Rijbewijsโ‚ฌ 51,10
Rijbewijs met spoedaanvraagโ‚ฌ 90,75
Rijbewijs na vermissingโ‚ฌ 72,35
Rijbewijs na vermissing met spoedaanvraagโ‚ฌ 112,10