Reuzenzwam tast rode beuk nabij stoftoren Indië aan

De monumentale rode beuk aan de Burgemeester Schneiderssingel (bij de karakteristieke toren op Indië) is ziek door de reuzenzwam die in de grond zit. Door de reuzenzwam zijn de wortels aangetast, maar ook de binnenkant van de stam.

Bestrijding van deze parasiet is niet mogelijk.  De buurt krijgt binnenkort toelichting op de onderzoeken die door bomenexperts zijn verricht. 

De afgelopen jaren is de boom door regelmatige inspecties en gerichte snoei nog overeind gehouden. Vorig jaar is een extra onderzoek uitgevoerd door Expedio Arbori, omdat de kwaliteit wel hard achter uit ging. Deze experts gaven het advies de boom te kappen. Voor de zekerheid is een tegenonderzoek uitgevoerd door idverde Boomdiensten. Dit onderzoek kwam met hetzelfde eindresultaat: de boom is helaas op. Omdat het wortelgestel en de stam ernstig zijn aangetast is het advies om binnen afzienbare tijd te kappen, in dit geval binnen zes maanden.

Bewoners van Indië krijgen binnenkort toelichting op de onderzoeken. Zij zijn daarvoor per brief uitgenodigd. Op de plek van de rode beuk zal een nieuwe boom van behoorlijke omvang terugkomen. Die gaat op deze plek dan weer uitgroeien tot een nieuwe icoon op deze plek.