Hoe we in Almelo vanaf 2050 aardgasvrij wonen.
Anders verwarmen
In 2050 gebruiken we geen aardgas meer. Daarom moeten huizen en gebouwen op een andere manier verwarmd gaan worden. In plaats van gas gebruiken we elektriciteit. Die komt van wind, water of zon. Of we gebruiken warmte die overblijft bij bedrijven via een warmtenet. Iedereen in de gemeente Almelo moet zich hierop voorbereiden. Hoe we overstappen naar een andere manier van verwarmen staat in de Warmtevisie.
Hierin staat ook dat iedereen mee moet kunnen in de overgang van aardgas naar alternatieven. De warmtetransitie moet betaalbaar en betrouwbaar zijn.
Overstappen naar een andere manier van verwarmen doen we per wijk en per duurt. Dat doet de gemeente samen met inwoners. En met de woningbouwcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph, Cogas en het waterschap Vechtstromen.
Wat we nu al doen
Voor alle gebouwen in Almelo moet er een duurzaam alternatief worden gevonden voor aardgas. Hiervoor onderzoeken we per gebied de mogelijkheden. In drie gebieden zijn we al begonnen, namelijk in Aalderinkshoek, Windmolenbroek en bedrijventerrein Bornsestraat.
Aalderinkshoek
In Aalderinkshoek onderzoeken we de mogelijkheid van een warmtenet met restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Windmolenbroek: Buurtteam Kanaalzijde
Begin 2023 is in Windmolenbroek een buurtteam gestart om de eerste stappen te zetten naar een aardgasvrije wijk. Het buurtteam bestaat uit bewoners uit de wijk. Zij maken zich sterk voor alle buurtbewoners, zowel huurders als huiseigenaren. In februari 2024 heeft het buurtteam het Wijkplan Duurzaam Windmolenbroek gepresenteerd. In het wijkplan staat hoe Windmolenbroek kan verduurzamen.
Lees meer op: Windmolenbroek - Duurzame wijken Almelo.
Bornsestraat
Op het bedrijventerrein Bornsestraat onderzoeken we samen met een aantal bedrijven of een warmtenet met restwarmte van Urenco mogelijk is. We onderzoeken hier de mogelijkheid van een lokaal warmtenet op het bedrijventerrein zelf, een warmteleiding naar ZGT Almelo en een warmtenet in omliggende woonwijken.
Wat we nog gaan doen
In 2025 bekijken we opnieuw onze plannen voor de komende jaren tot 2050. Dit doen we in het Warmteprogramma. Dat is een vooruitblik voor de komende tien jaar.
Als we beginnen aan een plan voor uw wijk, informeren we u daarover. U krijgt dan de kans om mee te praten.
Isoleren en besparen
Energie en warmte die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Daarom is het belangrijk dat elk huis en gebouw goed geïsoleerd is. Inwoners kunnen daarom hulp krijgen bij het besparen van energie. Dit doen we met gratis verduurzamingsadvies, isolatiesubsidies en de FIXbrigade.
U kunt al aan de slag
U kunt al beginnen met het verlagen van uw energieverbruik door te isoleren. Het resultaat van isoleren is een lagere energierekening, meer wooncomfort en een gezondere woning.
Lees hierover meer op www.almelo.nl/energie of op ons Energieloket.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de warmtetransitie? Kijk dan op: