Werken op een stembureau

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die tegen een vergoeding willen meehelpen om de verkiezing in goede banen te leiden. Voor de woensdag zoeken we vrijwilligers die gaan helpen op een stembureau in de stad. Op donderdag worden in het stadhuis alle stemmen geteld. Ook daar zoeken we vrijwilligers voor.


Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden. Wilt u werken op een stembureau? Via verkiezingen@almelo.nl kunt u uw interesse kenbaar maken. Vermeld in de email uw naam, geboortedatum en telefoonnummer. Na ontvangst van uw email ontvangt u een link waarmee u uw persoonsgegevens en voorkeuren kunt invullen.


1. Stembureaulid (woensdag 22 november 2023)


Stembureauleden zijn onder leiding van de voorzitter medeverantwoordelijk voor de gang van zaken in het stembureau. U kunt goed samenwerken, u bent stressbestendig, klantgericht en beleefd.  Op de verkiezingsdag bent u op de aangegeven tijden op het stembureau aanwezig. De voorzitter geeft u die dag de instructies.
De vergoeding voor een stembureaulid bedraagt €150,- bruto.

We hebben 2 tijdvakken:

Tijdvak 1: Van 07.00 tot 16.00 uur. Voor dit tijdvak hebben we al voldoende vrijwilligers.
Samen met de voorzitter richt u het stemlokaal in volgens de voorschriften zodat de kiezers op een goede manier kunnen stemmen. Om 07.30 uur gaat het stemlokaal open voor de kiezers en zorgt u er tot 16.00 uur voor dat de kiezers hun stem kunnen uitbrengen.

Tijdvak 2: Van 15.45 uur tot en met het afronden van het stemmentellen en het opruimen van het stemlokaal.
Tot de sluiting van het stemlokaal voor de kiezers, om 21.00 uur, zorgt u er voor dat de kiezers hun stem kunnen uitbrengen. Aansluitend gaat u met stemmentellers de uitgebrachte stemmen van het stemlokaal op lijstniveau tellen. Na de telling ruimt u het stemlokaal netjes op. De vermoedelijke eindtijd is rond middernacht.

2. Stemmenteller  (woensdag 22 november 2023)
 

Als stemmenteller bent u onder leiding van de voorzitter mede verantwoordelijk voor het snel en efficiënt tellen van de stemmen op lijstniveau. De voorzitter geeft u de instructies voor het tellen van de stemmen. Op de verkiezingsdag meldt u zich om 20.45 uur bij de voorzitter van het stembureau. Voor de kiezers sluit het stembureau om 21.00 uur. Daarna gaat u met de stembureauleden de stemmen tellen en het stembureau opruimen. Naar verwachting bent u rond middernacht klaar met de werkzaamheden. 

De vergoeding voor stemmenteller is  €75,- bruto.

3. Stemmenteller van het gemeentelijk stembureau (donderdag 23 november 2023)


De stemmentellers van het gemeentelijk stembureau zijn onder leiding van een hoofd tel team medeverantwoordelijk voor het op kandidaatsniveau tellen van alle stemmen die op woensdag in de stemlokalen uitgebracht zijn.  Deze stemmen worden in het stadhuis van Almelo in telteams geteld. 

Voor de functie zoeken wij personen die goed kunnen samenwerken, stressbestendig zijn en die nauwkeurig en geconcentreerd de stembiljetten kunnen ordenen en tellen.
De werkzaamheden starten om 08.00 uur en eindigen als alle stemmen geteld zijn. De verwachtte eindtijd is rond 17.00 uur. 

De vergoeding voor stemmenteller gemeentelijk stembureau op donderdag is €150,- bruto.

4. Stemmenteller van het gemeentelijk stembureau (vrijdag 24 november 2023, onder voorbehoud)


De verwachting is dat op donderdag alle stemmen geteld zijn en dat de gemeentelijke uitslag dan vastgesteld zal zijn. Mocht dat niet gelukt zijn, dan tellen we vrijdag in het stadhuis verder. De werkzaamheden starten om 08.00 uur en eindigen als alle stemmen geteld zijn. De verwachtte eindtijd is rond 12.00 uur.

Als u zich voor deze functie aanmeldt, dan krijgt u in de loop van donderdag 23 november bericht via e-mail of u wel of niet verwacht wordt. 

Als u op vrijdag stemmenteller gemeentelijk stembureau bent, dan is de vergoeding €75,- bruto. Er is geen vergoeding als er geen telling op vrijdag plaatsvindt.