Maakt u zich zorgen over de geheugenproblemen van uzelf of iemand uit uw omgeving? Wacht niet te lang, praat hierover met uw naaste en ga naar uw huisarts. Deze bekijkt wat er aan de hand is en verwijst eventueel door voor aanvullend onderzoek.
Klik hier om te lezen welke geheugenproblemen dat zouden kunnen zijn. Op de Signalenkaart van Dementie Twente staan signalen die kunnen wijzen op dementie. De Geheugentest van Alzheimer Nederland geeft direct inzicht in de mate van vergeetachtigheid.
Activiteiten
Activiteiten geven structuur aan de dag en houden hersenen actief. Voor mensen die leven met dementie zijn er gratis activiteiten in de buurt.
Alzheimer Trefpunt: een ontmoetingsplek voor tips en informatie over (omgaan met) dementie. U kunt hier ervaringen uitwisselen en sociale contacten leggen. De bijeenkomsten vinden plaats op de eerste dinsdagavond van de maand. De locatie is Zorgcentrum Friso, Rustweg 1.
Alzheimer theehuis: Ook het Alzheimer theehuis is een fijne ontmoetingsplek voor tips en informatie en (omgaan met) dementie. Zij organiseren een maandelijkse bijeenkomst op de woensdagavond. De bijeenkomsten worden gehouden bij SV DRC aan de Rietstraat 222a.
Geheugenpunt Bibliotheek Almelo In het geheugenpunt zijn boeken te vinden over geheugenproblemen, zorg voor mensen met dementie en (foto)boeken over vroeger. Elke vrijdag is er een inloopochtend van 10.00-12.00 voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De bibliotheek vindt u aan Het Baken 3.
Ondersteuning algemeen
Als de diagnose dementie is gesteld, dan kunt u met vragen over ondersteuning terecht bij een zorgorganisatie om casemanagement aan te vragen.
Denk daarbij aan ondersteuning op het gebied van keuzes maken, zorg regelen en invulling van dagbesteding. De vergoeding van een casemanager zit in de basisverzekering.
Of bel (gratis) met de Dementielijn: 0800-5088. 7 dagen per week van 9:00 – 23:00.
Meer informatie staat op de websites van Alzheimer Nederland, Dementie.nl en Dementie Twente.
Ondersteuning via de gemeente
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Soms lukt dat niet op eigen kracht en kunt u ondersteuning krijgen vanuit de Wmo.
Hulp voor mantelzorgers
Mantelzorg is vrijwillige en onbetaalde zorg. Zorgt u op deze manier voor iemand met dementie en heeft u vragen over hoe u die zorg zo goed mogelijk kunt leveren? Kijk op de pagina over mantelzorg en op mantelzorg Almelo.
Omgaan met dementie
Doe de gratis training
Op de website van Samen Dementievriendelijk kunt u een gratis training ‘Goed omgaan met dementie’ volgen. Hierin leert u hoe u dementie herkent en krijgt u tips hoe u contact maakt met een onbekende met dementie. De training is gratis te volgen en kost u ongeveer 15 minuten.
Levenspad dementie
Het levenspad dementie laat de verschillende stappen en fasen van dementie zien. Voor mensen met dementie. Maar ook voor familie, vrienden en professionals.