Richard Korteland geïnstalleerd als burgemeester van Almelo

Woensdagmiddag 19 juni 2024 is tijdens een buitengewone raadsvergadering Richard Korteland (45) geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Almelo. “Ik heb er waanzinnig veel zin in alle uitdagingen op te pakken’, zei de kersverse burgemeester in zijn inhuldigingsspeech.

CdK Heidema en de nieuwe burgemeester van Almelo met zijn echtgenote

In de raadszaal werd Richard Korteland toegesproken door de Commissaris van de Koning Andries Heidema, Louis Kampman, vicevoorzitter van de gemeenteraad, locoburgemeester Arjen Maathuis en Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo namens de burgemeesterskring Twente. 

Kennismaking met inwoners 
Richard Korteland stelde uit te kijken naar een kennismaking met inwoners, om rondgeleid te worden in dorpen en buurten. “Op straat, bij de voetbalclub, bij het winkelcentrum, overal en nergens. Om uw verhalen te horen. Waar u blij mee bent, waarover u zich zorgen maakt, wat u trots maakt op Almelo en wat Almelo, Aadorp of Bornerbroek nodig heeft. Ik wil graag weten wat er speelt. En er zijn voor iedereen in Almelo. Dat is een ambitie waarbij ik me realiseer dat ik het niet voor iedereen altijd goed kan doen. Maar ik beloof hier en nu dat Almelo altijd op de eerste plaats staat.”

Tussen de mensen
Voordat locoburgemeester Arjen Maathuis de ambtsketen aan Richard Korteland overhandigde, benoemde hij dat hij een burgemeester voor zich ziet, die barst van de energie om te beginnen. “Het maakt u zelfs een beetje ongeduldig. Vandaag is het feest. Morgen mag u echt aan het werk. In, voor en vooral mét Almelo. U heeft in Meppel bewezen boven de partijen te staan, maar te meer liet u zien dat u heel graag tussen de mensen wil staan. U wilt doorleven wat er speelt en dat kan alleen door in contact te staan. Vanuit die karaktereigenschap ben ik ervan overtuigd dat Almelo en onze nieuwe burgemeester heel snel naar elkaar zullen toegroeien.”

Geen doorsnee-gemeente
Van vicevoorzitter van de raad Louis Kampman kreeg Korteland de voorzittershamer overhandigd. “Almelo is geen doorsnee-gemeente. Eerlijk is eerlijk, in politiek opzicht hebben we onze bijzonderheden. We zijn een dynamische, spannende dan weer harmonieuze dan weer zeer scherpe gemeenteraad. Dat vraagt om een burgemeester die daar als voorzitter behoedzaam én behendig mee kan omgaan.” Kampman stelde vol vertrouwen uit te zien naar hoe Korteland zijn rol gaat invullen. “En dat je behalve de aanspreekbare burgemeester van Almelo zeker ook onze burgemeester zult zijn en voorzitter van ons als raad. Almelo maken we samen en laten we dat vooral ook blijven uitstralen.”

Veeleisend ambt
Commissaris van de Koning Andries Heidema noemde het burgemeesterschap een veeleisend ambt met een zware verantwoordelijkheid. “In deze tijd van toegenomen polarisatie staat de burgemeester voor de mooie maar ook complexe taak de gemeenschap bij elkaar te houden en te beschermen. Een machtig mooi ambt. En zeker hier in Almelo. Uitdagend maar ook een voorrecht dat te mogen bekleden.” 

'Zo maar doen'
Sander Schelberg refereerde in zijn toespraak aan de door Korteland veel bezigde uitspraak: ‘zo maar doen’. Dat Almelo voor de voormalig burgemeester van Meppel een voorspelbare next step zou zijn, noemde Schelberg maar betrekkelijk: “Uw verantwoordelijkheden zijn fundamenteel anders. Van de steden in Overijssel wordt meer verwacht. Münster, Zwolle en Den Haag zijn nu ook úw domein. In Twente zal men naar u kijken met een bepaalde uitdrukking: ‘kiek’n wat ’t wordt’. Dat gaan wij niet doen, want uw succes is ook ons succes.”

Trots
Voordat Richard Korteland de raadsvergadering sloot benadrukte hij dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat in hem gesteld wordt. "Ik ben er trots op om uw nieuwe burgemeester te mogen zijn. Het is een eer om voor Almelo als burgervader te mogen werken. Een stad met eigenzinnig karakter, een stad met ambitie.” 

Opvolger burgemeester Gerritsen 
Richard Korteland heeft een ruime bestuurlijke ervaring. Hij was sinds 2016 burgemeester in Meppel. Daarvoor deed hij ervaring op als wethouder en eerste loco burgemeester in de gemeente Papendrecht. Richard Korteland volgt in Almelo Arjen Gerritsen op, die in november 2023 als Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland aan de slag is gegaan. In de afgelopen periode was Mirjam van ’t Veld waarnemend burgemeester. 

Webuitzending
De buitengewone raadsvergadering is terug te kijken via deze link