Gemeenteraad stelt profielschets nieuwe burgemeester Almelo vast

De gemeenteraad van Almelo heeft de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. “De beste burgemeester voor Almelo toont lef en is een onderscheidende persoonlijkheid.” Dinsdag 14 november werd de profielschets aangeboden aan Commissaris van de Koning Andries Heidema tijdens een extra raadsvergadering.

Namens de vertrouwenscommissie, die de profielschets heeft opgesteld, gaf Sebastiaan Stöteler als voorzitter een toelichting op het profiel. De commissie is blij met de respons op de enquête onder inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Er kwamen 681 reacties binnen. De deelnemers aan de enquête vinden het onder meer belangrijk dat de burgemeester zich richt op alle inwoners, op openbare orde, veiligheid en handhaving en op een goed en integer bestuur. 

Almelo zoekt een burgemeester die open staat voor meningen en standpunten van eenieder, iemand die van het debat houdt en tegen een stootje kan. Verder vindt de commissie het belangrijk dat deze persoon integer en betrouwbaar is en een echte teamspeler, zowel in de gemeente als in Twente. Bestuurlijke ervaring is een pré, maar dat hoeft niet persé in de politiek te zijn. Commissievoorzitter Stöteler: “De beste kandidaat weet de rollen van burgermoeder, burgervader én burgemeester feilloos te combineren.”

Commissaris van de Koning Heidema reageerde gevat op de toelichting van raadsleden op de profielschets: “U zoekt geen schaap met vijf poten, maar een bestuurlijke duizendpoot.” Heidema concludeerde dat bij Almelo een stevige burgemeester past, die de nodige vlieguren heeft gemaakt in het publieke domein. “Iemand die verbindt en integer is. Iemand die beschikt over een rugzak met kennis en ervaring en een persoonlijkheid die de zwaarte van dit ambt invulling kan geven.” 

De vacature wordt op donderdag 16 november gepubliceerd in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot en met donderdag 7 december solliciteren. Op almelo.nl/besteburgemeestervooralmelo is na openstelling van de vacature informatie te vinden voor geïnteresseerde kandidaten, net als op de website van de provincie Overijssel. De verwachting is dat Almelo de nieuwe Kroonbenoemde burgemeester in juni 2024 kan verwelkomen. De profielschets is via onderstaande link in te zien:

Het vaststellen van de profielschets is een van de 14 stappen naar de benoeming van de opvolger van burgemeester Gerritsen die in november startte als commissaris van de Koning in Friesland. Mirjam van ‘t Veld is aangesteld als waarnemend burgemeester van Almelo voor de tijd dat de burgemeesterspost vacant is.