Gemeenteraad beveelt Richard Korteland aan als nieuwe burgemeester van Almelo

De gemeenteraad van Almelo beveelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan om Richard Korteland (44) voor te dragen als burgemeester van de gemeente Almelo. Dat is de uitkomst van een besloten raadsvergadering op maandag 4 maart. Aansluitend werd in een openbare raadsvergadering de aanbeveling bekend gemaakt. Korteland is sinds 2016 burgemeester in Meppel.

Richard Korteland

Richard Korteland heeft een ruime bestuurlijke ervaring. Hij deed onder meer ervaring op als wethouder en eerste loco burgemeester in de gemeente Papendrecht. Richard Korteland is een doortastende en verbindende bestuurder. De Almelose gemeenteraad ziet in Richard Korteland dรฉ onderscheidende verbinder met lef en sociaal sterke burgemeester van de gemeente Almelo, met een weidse blik, een persoonlijkheid met oog voor alle inwoners. Hij is een open, benaderbare en warme persoonlijkheid. Als doortastend burgemeester kan Richard Korteland de sterke positie van Almelo verder uitbouwen.

โ€œIk ben ontzettend vereerd om voorgedragen te worden in de ambitieuze gemeente Almelo en ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een nog mooier en sterker Almeloโ€œ, aldus Richard Korteland, die via een live verbinding tijdens de openbare raadsvergadering een eerste reactie gaf. Hij dankte de gemeenteraad voor het vertrouwen en sprak uit dat hij graag snel onderdeel wordt van de Almelose gemeenschap. 

Almelo ging in het najaar van 2023 op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat bekend werd dat burgemeester Arjen Gerritsen de nieuwe commissaris van de koning van de provincie Flevoland werd. Mirjam van โ€™t Veld volgde hem op als waarnemend burgemeester.

Op 17 oktober 2023 werd de vertrouwenscommissie benoemd die op zoek moest gaan naar een nieuwe burgemeester. Op 14 november 2023 stelde de gemeenteraad in bijzijn van de commissaris van de Koning de heer Andries Heidema de profielschets vast. Na de eerste selectie in overleg met de commissaris van de Koning heeft de vertrouwenscommissie met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd. Uiteindelijk heeft de vertrouwenscommissie een voorstel aan de raad voorbereid en besloot de raad om de heer Korteland aan te bevelen. Deze aanbeveling gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad doet vervolgens een voordracht aan Zijne Majesteit de Koning, die de burgemeester benoemt. 

Zie ook: in 14 stappen naar een nieuwe burgemeester