Voor een veiliger binnenstad heeft de politie in Almelo vanaf zaterdag 23 november 2024 de mogelijkheid om overlastgevers een gebiedsontzegging voor het uitgaansgebied op te leggen. Normaal gesproken is dit een bevoegdheid van de burgemeester. Met een mandaat van de burgemeester mogen agenten van politiebasisteam Twente Noord personen die voor overlast zorgen nu ook 48 uur de toegang tot het Almelose horecagebied ontzeggen. “Deze maatregel draagt er aan bij dat bij overlastsituaties de rust in het centrum sneller terugkeert”, licht burgemeester Korteland het besluit toe.
Regelmatig moet de politie uitrukken voor veroorzakers van overlast in het Almelose uitgaansgebied, bijvoorbeeld door luidruchtig of uitdagend gedrag, onder invloed zijn in het openbaar of intimidatie van of geweld tegen andere bezoekers of bewoners. Dit heeft invloed op de leefbaarheid in het centrum. In dit soort situaties kan nu niet alleen de burgemeester maar ook de politie iemand een kortdurende gebiedsontzegging opleggen. De mogelijkheid is ingevoerd op basis van goede ervaringen elders in Nederland. Renze van Roosmalen, teamchef van de politie Twente Noord, is blij met de nieuwe bevoegdheid: “We kunnen nog effectiever handhaven en eventuele verdere incidenten hierdoor beter voorkomen.” Zijn collega-teamchef Marije ter Beek vult aan: “Door dit mandaat kunnen we mogelijk de heftigheid van incidenten beperken of sneller in de kiem smoren.”
Gebiedsontzegging
Aan een gebiedsontzegging gaat een waarschuwing of proces-verbaal vooraf. Wanneer de overlastgever het gedrag niet beëindigt, wanneer opnieuw een overtreding plaatsvindt of wanneer er sprake is van ernstige overtredingen en wanordelijkheden kan direct een gebiedsontzegging worden opgelegd. Het gaat dan om openbare ordeverstoringen in het horecaconcentratiegebied.
Horecaconcentratiegebied
Het horecaconcentratiegebied bestaat uit:
- Wierdensestraat
- Klara Zetkinstraat
- Rosa Luxemburgstraat
- Hagengracht
- De Götte
- Kerkplein
- Het Kolkje
- Schouwburgplein
- Hagenborgh
- Canisiushof
- Hofkampstraat
- Bavinkstraat
- Holtjesstraat
- Adastraat
- Wierdensestraat.
Maximaal 48 uur
De gebiedsontzegging geldt voor maximaal 48 uur. Wanneer iemand een gebiedsontzegging krijgt opgelegd op vrijdagavond na 18 uur, dan kan het verbod tot maandagochtend 06 uur duren. Het overtreden van een gebiedsontzegging is strafbaar. In dat geval kan een aanhouding volgen. Ook kan dan een andere bestuurlijke maatregel worden opgelegd, bijvoorbeeld een gebiedsontzegging voor 8 weken.
Veilige en leefbare binnenstad
Door gezamenlijke inspanning en integrale samenwerking wil de gemeente met partners als de politie en horeca zorgen voor een veilige en leefbare binnenstad, waarbij overlast en criminaliteit zo veel mogelijk worden voorkomen. Burgemeester Korteland: “Het gaat om een goede balans tussen levendigheid, veiligheid en leefbaarheid. Waarbij iedereen een verantwoordelijkheid heeft.” Afgelopen jaren voerde de gemeente al verschillende maatregelen in om de veiligheid in het uitgaansgebied te versterken, waaronder cameratoezicht en bijvoorbeeld extra controles van horecabedrijven op vergunningen, sluitingstijden of geluidsnomen. Korteland: “Politie en gemeente blijven zich inzetten om in gesprekken met horeca, bewoners en overige stakeholders toe te zien op de leefbaarheid en veiligheid in onze binnenstad. Maatregelen als dit mandaat dragen daar naar mijn verwachting aan bij.”
Gebiedsverbod
Bij herhaaldelijke of ernstige openbare ordeverstoringen kan de burgemeester ook besluiten tot het opleggen van een last onder dwangsom of een gebiedsverbod. Die is gericht op het voorkomen van herhaling van het verstoren van de openbare orde. In de afgelopen twee jaar legde de burgemeester 7 keer een gebiedsverbod op en 7 keer een last onder dwangsom.