Almelo maakt keuzes voor een toekomstbestendige stad

Het college van B&W van Almelo presenteert de Perspectiefnota 2026-2029. In deze nota staan de belangrijkste plannen voor de komende jaren en hoe het geld ongeveer verdeeld wordt. De boodschap is duidelijk: we maken scherpe keuzes om Almelo sociaal sterk, economisch veerkrachtig en klaar voor de toekomst te houden.

Almelo staat voor grote uitdagingen, maar kijkt met vertrouwen vooruit. Almelo zit in de lift; het aantal banen en het aantal Almeloërs met een baan is bijvoorbeeld flink gegroeid de afgelopen jaren. In samenwerking met inwoners, bedrijven en partners bouwt de gemeente verder aan een aantrekkelijke stad in balans.

Minder geld van het Rijk

Net als andere gemeenten krijgt Almelo de komende jaren veel minder geld van Rijk. Dat geldt vooral voor geld voor zorg en ondersteuning, zoals Jeugdwet, Wmo en de Participatiewet. Dat betekent dat de gemeente de inkomsten en uitgaven opnieuw in balans moet brengen. Daarom heeft de gemeenteraad eind 2024 besloten om structureel 30 miljoen euro te besparen, waarvan 2/3e in het sociaal domein. 

Keuzes om Almelo sterk te houden

De gemeente heeft goed gekeken naar waar het geld naartoe gaat. Op basis daarvan is er een pakket van maatregelen gemaakt. Deze nieuwe maatregelen komen bovenop eerdere besluiten die de gemeenteraad vorig jaar heeft genomen. Het is een flinke opgave, maar volgens het college van B&W echt nodig om de stad financieel gezond te houden. Wethouder Jeffrey Hinnen (Financiën): "We moeten moeilijke keuzes maken. Dat doen we omdat we Almelo sterk willen houden. En we willen dat mensen die echt hulp nodig hebben, die ook kunnen blijven krijgen, ondanks dat we van het Rijk veel te weinig geld ontvangen."

Werken aan een fijne stad

Almelo blijft investeren in de toekomst en in het versterken van de balans in de stad. De gemeente werkt aan fijne en gezonde buurten, goed onderwijs, cultuur, werk en een sterke economie.

Sinds 2018 zijn er 6.750 banen bijgekomen tot een totaal van 49.000 banen in het voorjaar van 2024. Vooral de technische bedrijven (high-tech) zorgen voor groei: 40% van de nieuwe banen komt daar vandaan.

Ook blijven we nieuwe woningen bouwen. Daarbij letten we op groen, gezondheid en levendigheid. Zo blijft Almelo een fijne stad om te wonen en te werken.

Samen zorgen voor goede zorg

Gemeenten hebben invloed op maar een deel van de kosten in het sociaal domein, zoals zorg, jeugdhulp en ondersteuning bij werk of inkomen. Binnen die beperkte ruimte kiest het college voor maatregelen die passen bij wat Almelo nodig heeft.

We vragen inwoners vaker om eerst hulp te zoeken bij familie, vrienden of buren. En andersom: dat we elkaar helpen als dat kan. We kijken beter welke zorg echt help en het meeste effect heeft. Zo zorgen we ervoor dat mensen die het hard nodig hebben, geholpen worden. En dat zorg ook in de toekomst menselijk en betaalbaar blijft.

Samen vooruit

De plannen in deze perspectiefnota laten zien dat we moeten samenwerken. Niet alles kan meer, maar samen kunnen we meer bereiken. Almelo wil een stad zijn waar mensen meedoen, elkaar helpen en zich kunnen ontwikkelen.

De gemeenteraad bespreekt de perspectiefnota op:

Deze vergaderingen zijn openbaar. Inwoners zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn of online mee te kijken.

Belangrijk om te weten: De gemeenteraad beslist over het voorstel van het college. Pas daarna is het definitief.